80 år av sång och musik i bygden

26.09.2013 kl. 11:13
Pedersörebygdens sång- och musikförbund lever och mår. Firade jubileum i Skolparken.
Sång och musik är bra för hälsan, det är numera vetenskapligt bevisat. Liksom det är bevisat att sången och musiken är en av orsakerna bakom att finlandssvenskarna lever längre och mår bättre än många andra.
Stefan Svenfors, Jakobstads tidning 9 juni, 2003
    Pedersörebygdens sång- och musik- förbund omsatte de här teorierna i praktiken på söndagen när förbundets 80-års-jubileum firades med en traditionell förbundssångfest i Skolparken i Jakobstad.
Och faktiskt verkade alla må synnerligen bra av sången och musiken, både sångare, musikanter och publik.
    – Det är glädjen att få sjunga och spela tillsammans som får folk att söka sig till övning efter övning, det är bra för sinnet och bra för hälsan helt enkelt, konstaterade Else-Brita Jungar i sin välkomsthälsning.
    Jungar gladde sig också över att vädrets makter var på sångfestarrangörernas sida och tillät en utomhusfest i Skolparken. Fast det fanns beredskap också för sämre väder, i så fall hade sångfesten ordnats i yrkesskolans festsal.
    Hela sex blandade körer, två damkörer, en manskör, fyra blåsorkestrar, tre spel- manslag och en stråkorkester hade ställt upp och framförde prov på sina kunskaper. Både enskilt och tillsammans.

Livskraftig 80-åring

    Men tack vare fint väder på söndag så fick festtåget som startade på torget i Jakobstad, växla in mot Skolparken istället för yrkesskolan.
    Pedersörebygdens sång- och musik-förbund är en livskraftig 80-åring, vilket inte minst bevisas av uppslutningen på jubileumssångfesten. Hela sex blandade körer, två damkörer, en manskör, fyra blåsorkestrar, tre spelmanslag och en stråkorkester hade ställt upp och framförde prov på sina kunskaper. Både enskilt och tillsammans.
    Konsertprogrammet var uppbyggt uttryckligen med tanke på 80-årsjubileet och innehöll musik från alla decennier som förbundet verkat under.
    Spelmännen under Max Portins ledning hade riktat in sig på 1920 – 1930-talet och framförde spelmansmusik från den epoken.
    Jakobstads sångarbröder dirigerades av Carey Lillkung och bjöd på tre sånger med anknytning till 1940-talet.
    Blåsorkestern under Mikael Björklunds ledning tog hand om 1950- och 1960-talet och sånggruppen Tonfallet med Pjotr Gebala som dirigent sjöng två sånger med koppling till 1970- och 1980-talet. Lasse Mårtensons Stormskärs-Maja och Benny Anderssons och Björn Ulvaeus Anthem.
Damkörerna under Sonja Smedjebackas ledning avslutade tidsvandringen med
 musik från det senaste decenniet, bland annat sommarpsalm ur "Katrina" och Ole Jakobssons och Roger Wingrens "Aftonens Sång".
    Mycket uppskattad var också ungdoms-orkesterns uppträdande, kanske särsklit eftersom orkestern som består av musikanter i åldern 10 – 16 år, också representerar återväxten i förbundet.
    Festtalet hölls av Jan-Erik Nygren som är ordförande i grannförbundet Karleby-nejdens sång- och musikförbund.
Nygren gav i sitt festtal en djuplodande översikt över den organiserade sång- och musikverksamhetens framväxt på finlands-svenskt håll. från slutet av 1800-talet till första hälften av 1900-talet. Och betonade också sång- och musikfesternas betydelse för den spirande självständighetstanken i Finland.
    – När det ryska förtrycket tilltog i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet, ändrade sångfesterna karaktär från att ursprungligen ha varit en manifestation av det svenska i Finland till att bli en stark fosterländsk manifestation.
    Nygren beskrev också de österbottniska sångarnas och musikanternas tyngd under bildandet av Finlands svenska sång- och musikförbund och fyllde på med anekdoter om hur legendariske Otto Andersson, som bland annat var en svuren motståndare till blåsmusik i sångfestsammanhang och ville få bort den helt och hållet från festerna, fick vika sig för ytterst starka protester från blåsarhåll i norra svenska Österbotten.
    – Till sångfesten i Jakobstad 1937 hade man inte tänkt bjuda in en enda hornorkester, men det väckte sådana protester att hela elva orkestrar slutligen inbjöds, noterade Nygren.
    Jan-Erik Nygren underströk också att lärarseminariets i Nykarleby betydelse för sång- och musikarbetet och utvecklingen i svenskfinland inte kan överskattas.
    I samband med Pedersörebygdens sång- och musikförbunds 80-årsfest-ligheter har Gösta Storbacka, Carey Lillkung och Peter Timrén kallats till hedersmedlemmar i förbundet.
    Förbundets förtjänsttecken i guld för 50 års verksamhet inom förbundet har tilldelats Eva-Stina Bonds, Per Borgmästars, Lisbeth Lönnqvist, Georg Mattbäck och Gustav Nybäck. Förtjänsttecknet i silver för 25 års verksamhet inom förbundet har tilldelats Pjotr Gebala, Agneta Käld och Per-Ole Österberg.